Ik mocht de map “Kracht van Spel” ontvangen. Niet te verwarren met het boek “De kracht van spel” overigens. Deze map bevat beschrijvingen van tientallen spellen die je van groep 1 t/m 8 kunt inzetten om de executieve functies van kinderen te versterken. De kopieermap is ontwikkeld door Leren Leren Nederland. In de map vind je Doelen- & Reflectiekaarten om met leerlingen in gesprek te gaan. Deze kaartenset is ook als gedrukt exemplaar aan te schaffen.

De map bestaat uit een katern met hierin de beschrijving van de executieve functies. Leren Leren onderscheid de volgende Executieve Functies:

 • Reactie-Inhibitie
 • Werkgeheugen
 • Emotieregulatie
 • Volgehouden aandacht
 • Taakinitiatie
 • Plannen
 • Organisatie
 • Timemanagement
 • Flexibiliteit
 • Doelgericht doorzettingsvermogen
 • Metacognitie

De map geeft je gerichte observatiepunten tijdens het spelen van de verschillende spellen. Let op: De spellen uit deze map dien je zelf aan te schaffen. Je vindt observatielijsten voor de spelbegeleider en natuurlijk een mooi overzicht van de spellen die geschikt zijn voor de ontwikkeling van bepaalde executieve functies.

Alle executieve functies worden uitgebreid beschreven op de speluitlegbladen vindt je onderaan welke voornaamste executieve functies aan bod komen en welke functies er nog meer ontwikkelend kunnen worden. Op de bladen vind je:

 • De leeftijd, duur van het spel en aantal spelers
 • Doel van het spel
 • Benodigheden
 • Speluitleg
 • Einde van het spel
 • Onderaan het spel vind je de executieve functies

Je vindt bekende en minder bekende spellen in de map. Je vindt onder andere spellen van Smart Games, 999 Games en Ravensburger. Veel van de spellen zijn te koop in de speelgoedwinkel of bijvoorbeeld via Flexjuf op Bol.com

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding

“Kracht van spel”, gericht op het versterken van executieve vaardigheden” is een praktische map voor leerkrachten, coaches en ouders. In het boek zijn ruim 180 spellen, gecategoriseerd naar executieve vaardigheden en leeftijd en geselecteerd op een “korte” speeltijd. Observeren, stimuleren, trainen en oefenen van executieve vaardigheden met behulp van spel worden beschreven in deze map, evenals de belangrijkheid van Rollenspel en Gamification. Daarnaast zijn er nog vele extra’s toegevoegd in deze map.

De map bestaat uit vier delen

1. De zeer uitgebreide handleiding;

2. Spelbeschrijvingen;

3. Bijlagen;

4. Bijlagen extra.

In de bijlagen vind je onder andere observatielijsten, stappenplannen, rollenspelkaartjes, spellenlijsten en nog veel meer. Deze map biedt scholen een basis om een functionele spellenkast of spellenbieb op te zetten, die alle kinderen van 4 tot 14 jaar in staat stelt hun executieve vaardigheden te versterken.

Mijn bevindingen:

Ik vind de speluitlegbladen zeer uitgebreid en volledig. Bijna alle spellen die op een school te vinden zijn, staan er wel in. Wat mij betreft had er nog meer aandacht mogen zijn voor het spelen en de leerkrachtvaardigheden om de executieve functies te stimuleren. Ik vind zelf de kalenderspelletjes achter in de map erg mooi, met hierop voor iedere dag een spelletje of een energizer. Ik mis hierbij nog de koppeling met de executieve functies.

Net als in andere veel andere methoden maakt deze map gebruik van symbolen om de executieve functies zichtbaar te maken. Leren Leren heeft gekozen voor woorden die te maken hebben met de luchthaven. Bij elke functie wordt een korte uitleg gegeven van de gekozen metafoor. De metaforen komen terug op de rollenspelkaarten (een bijlage).

De map hoeft niet in elke klas aanwezig te zijn, een map voor de school is voldoende. Aangezien veel van de spellen al aanwezig zijn op school, geeft deze map een mooie toelichting op de te ontwikkelen Executieve Functies per spel.

Bestel de map

Interesse in een gastblog of winactie op Facebook?

Bestel de map

Bekijk mijn trainingsaanbod

De kracht van spel

Waar leerkrachten en kinderen elkaar ontmoeten

Jonge kinderen spelen de hele dag door. Dat mag, meer nog: dat moet! Spel is een krachtige context waarin kinderen met ondersteuning van een vaardige begeleider volop groeien. Spelbegeleiding is verkennen, verbinden en verrijken. Samen op pad gaan en leren van elkaar.

De auteurs stellen in dit boek een aantal gerichte vragen over de kracht van spel in onderwijs en educatie: Hoe kun je spel in de klas ten volle waarderen? Wat zijn kwaliteitsvolle leerkracht-kindinteracties die het spel van kinderen verrijken en uitdagen? Hoe verbind je je met de groep via spel? Liggen er dan ook kansen in het spontane spel? En wanneer ontstaat intense betrokkenheid?

Uitgebreid aan bod komen onderwerpen als relatie en gedrag, zelfsturing, taal en rekenen met jonge kinderen en inbreng van kinderen in het thema. Interactie met kinderen is steeds het sleutelwoord.

De kracht van spel biedt achtergrond, inspireert met mooie praktijkvoorbeelden en laat je groeien in spel. Voor leerkrachten, pedagogisch medewerkers, begeleiders, opleiders, vormingswerkers, studenten, opvoeders en iedereen met een passie voor het jonge kind.

Deze uitgave is gebaseerd op onderzoeken waarin leerkrachten en andere begeleiders van peuters en kleuters samen met experts de kracht van spel in hun eigen praktijk hebben onderzocht.

ISBN: 9789085600930

Auteurs: Annerieke Boland, Jo Van de Weghe, Caroline Vancraeyveldt, Ilse Aerden

Prijs: € 34,90

De hoek in: Een uitdagende leeromgeving

Deze praktische en interactieve cursus is bestemd voor pedagogisch medewerkers, kleuterleerkrachten, pedagogisch coaches en intern begeleiders. De volgende onderwerpen zullen aan bod komen:

 • Uitdagende speelleeromgeving
 • Spel en spelbegeleiding
 • Doelen koppelen aan spel

Lees meer...

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit

Deel dit in je netwerk!