Mijn prentenboeken top 10!

Vaak krijg ik de vraag wat ik nou een geschikt prentenboek vind voor een bepaald kind of een bepaalde groep. Door de jaren heen heb ik zoveel prentenboeken in mijn handen gehad en zoveel boeken voorgelezen dat ik zelf het overzicht verlies. Hier dus een overzicht van mijn prentenboeken top 10. Wat is jouw favoriete prentenboek?

1. Het huisje dat verhuisde

Mijn favoriet is toch echt “Het huisje dat verhuisde” van Virginia Lee Burton. In mijn kindertijd genoot ik al van dit verhaal. En kocht het later tweedehands op een rommelmarkt. Nu is het gelukkig gewoon weer te koop!

Er was eens een huisje heel ver van de stad. Het stond op een heuvel tussen appelbomen en was heel tevreden. Naarmate de jaren verstreken werden er meer wegen en gebouwen om het huisje gebouwd.
Het huisje wist niet of het het wel zo leuk vond om in de stad te wonen. Gelukkig kwam er op een dag een meisje dat besloot het huisje te verhuizen.

2. Agent en boef!

Agent en Boef!!!!! Ik heb de hele reeks meerdere malen voorgelezen tijdens voorleesochtenden. Van groep 1 t/m 5 genoten ze van de ontzettend grappige teksten en afbeeldingen.

Boef woont in de gevangenis bij Agent. Dat vindt Agent gezellig. Maar soms ontsnapt Boef. En dan haalt hij boevenstreken uit… Kan Agent Boef elke keer weer vangen?

Een dik voorleesboek met 3 knotsgekke verhalen: Agent en Boef, Agent en Boef en de tekenstreken en De Boefagent.

Hier vind je alle boeken van Agent en Boef

3. Kleine Draak

Ik vind alle boeken van Lieve Baeten schitterend. Zulke mooie gedetailleerde prenten. Kleine Draak heb ik tientallen keren voorgelezen. Waarschijnlijk omdat ik het zo leuk vind om de draak na te doen.

Wat doet een kleine Draak als het nog niet zo goed lukt om verschrikkelijk te zijn? Hij oefent met een mensenkind. Want mensenkinderen zijn echte bangerds. Wan- neer ze nog maar een glimp opvangen van een Draak, beginnen ze al te trillen en te beven. Maar het kind dat Mamadraak meebrengt, is heel anders …

Lieve Baeten ken je misschien wel van de kleine heks Lotje. Bekijk hier alle prentenboeken van Lieve Baeten.

Benieuwd welke cursus je kunt volgen?

Kijk eens bij mijn trainingen!

Bekijk alle artikelen

Bekijk alle activiteiten

4. Alfabet

De letterdief, ik kon er gewoon niet omheen om Alfabet in mijn top 10 te plaatsen. Het kan bijna niet zo zijn dat je dit prachtige zoekboek nog niet je handen hebt gehad!

De A is van Alfabet. De L is van de Letterdief!
T is van tandarts – een teckel – die met een tang een tand trekt van een tyrannosaurus rex terwijl zijn toegewijde tandartsassistent – een tapir – toekijkt.
Alle letters van het alfabet en hun oneindige mogelijkheden vind je in dit prachtige boek vol verrassende vondsten. Iedere pagina is een weergaloos zoek- en ontdekfeest.
Probeer in de tekeningen ook de letters zelf te vinden, voor de dief ermee vandoor gaat!
Zie je welk voorwerp hij van bijna elke bladzijde meeneemt?

Bekijk hier alle boeken van Charlotte Dematons. Als je geluk hebt, kom je ook nog een tweedehands versie van het legendarische boek “Sinterklaas” tegen.

Het kan zijn dat het boek via bovenstaande knop nog niet leverbaar is. Kijk dan eens hier voor andere uitgaven of een tweedehands versie.

5. Max en de toverstenen

Ik was betoverd toen ik dit boek voor het eerst las. De boeken van Marcus Pfister hebben altijd een mooie boodschap. In dit boek kun je kiezen voor de goede of de slechte afloop. Mijn kleuters kozen meestal voor de goede afloop. Dit boek kun je zelfs nog met oudere kinderen lezen om vervolgens een groepsdiscussie aan te gaan.

Op een rotseiland midden in de zee woont Max, de rotsmuis met zijn vrienden. Op een dag vindt Max een prachtige flonkerende steen, die licht en warmte geeft. Hoe deze vondst het leven de rotsmuizen op het eiland verandert, kan de lezer in het tweede deel van het boek zelf bepalen. Want daar ontwikkelt het verhaal zich in twee verschillende richtingen: een goede en een slechte.
Met dit prentenboek wil Marcus Pfister laten zien dat iedereen door zijn handelen invloed heeft op de toekomst van de aarde.

Marcus Pfister is natuurlijk vooral bekend om zijn reeks “De mooiste vis van de zee”. Prachtige boeken om in te zetten in de gouden weken.

6. Het boek zonder tekeningen

Een vreemde eend in de bijt, want er is geen prent te bekennen in “Het boek zonder tekeningen” van B.J. Novak. Dat is nou net het leuke van dit unieke boek. In mijn groep 4 heeft dit boek al kinderen aangezet tot lezen, doordat ze het herhaald wilden voorlezen. Lachen, gieren brullen met deze topper van B.J. Novak

Uniek, eigenzinnig en hilarisch: het eerste prentenboek zonder prenten Dacht je dat een boek saai is als er geen tekeningen in staan? Dan heb je dat mis. Want dit boek met niks dan woorden is NIET saai. Vraag maar of iemand dit voorleest. Pas op: elk woord moet luidop gelezen worden. Ook een woord als BLORK of BLURF. Zelfs als er staat: ‘Ik ben een aap.’ Wie dit boek voorleest, wordt op slag een KOMIEK. Je publiek komt niet meer bij van het lachen. Wees dus gewaarschuwd!

7. Dino’s bestaan niet

Dino’s bestaan niet van Mark Janssen is een echte topper en hoort wat mij betreft in elk boekenrek thuis. Kleuters zijn vaak gek op dino’s en dit boek past perfect bij je Dinokinderen! De prenten zijn ware schilderijen en het verhaal is oerspannend (net als de tekeningen)!

Met zijn eerste eigen prentenboek, ‘Niets gebeurd’, veroverde Mark Janssen binnen- en buitenland.
In dezelfde gedurfde, sprankelende stijl vertelt Mark nu het verhaal over twee broertjes die op dinojacht gaan. Nou ja, de oudste en meest stoere broer doet alsof, maarvoor de jongste is het allemaal heel serieus. En terecht! Hij ziet wat zijn oudere broer allemaal niet ziet. Als zijn grote broer dan ook nog eens ter geruststelling ‘Dino’s bestaan niet!’ roept, neemt het verhaal een onverwachte wending. Schitterende uitklapplaten tonen keer op keer in welke gevaarlijke situatie de broers zich bevinden, want niets is wat het lijkt en de Grote Gevaarlijke Dino’s liggen overal op de loer. Het is verrukkelijk griezelen in dit ontdekboek. En wie het uit heeft, zal altijd overal wel twee keer kijken, want die bomen… die vormen… die bulten… zijn misschien wel… dinosaurussen!

8. Max en de Maximonsters

Ik las dit boek voor het eerst voor tijdens mijn stage. In eerste instantie spraken de prenten mij niet helemaal aan, maar wat ben ik gaan houden van deze geweldige monsters en hun leider Max (en van de tekeningen)! Dit boek leent zich uitermate goed voor een verteltafel of toneelstuk. De verfilming uit 2009 van het boek mag er overigens ook wezen “Where the wild things are”.

De avond dat Max zonder eten naar bed wordt gestuurd, groeit er een bos in zijn kamer. De zee komt aanrollen en Max gaat op weg naar het eiland waar de Maximonsters wonen. Hij is niet bang, hij temt de Maximonsters door diep in hun gele ogen te kijken. De Maximonsters maken hem koning en er wordt een wild feest gevierd. Maar toch voelt Max zich wat eenzaam…

9. Een eenhoorn alsjeblieft

Nog een boek van Mark Janssen in mijn top tien van prentenboeken. Hij maakt ook zulke schitterende boeken. “Een eenhoorn alsjeblieft” raakt direct mijn gevoelige snaar, het is namelijk prima om als jongen een eenhoorn te willen hebben. Ik wilde er vroeger ook een, maar durfde dit nooit te zeggen…

Daan heeft lang gespaard om te kopen wat hij het allerliefst wil hebben: een eenhoorn!
Een vriend met wie hij heel veel magische avonturen kan beleven: naar verborgen schatten duiken in de diepe oceaan, reizen door het heelal, oude dametjes in nood redden en nog véél meer. Daan wordt uitgelachen als hij zijn vrienden vertelt dat hij een eenhoorn gaat kopen in de dierenwinkel. Maar dan vertelt de meneer in de winkel Daan dat ze er heel toevallig nog één hebben achterin…

10. De boeken van Boer Boris

Ik hou van boer Boris. Helaas kon ik niet altijd alle kinderen verleiden tot het genieten van Boer Boris. Smaken verschillen! Ik vind de tekeningen en de alledaagse avonturen op rijm geweldig.

‘Boer Boris heeft vakantie. Boer Boris gaat naar zee.
Hij pakt zijn kleine koffertje. Wat neemt Boer Boris mee?’
Een heleboel. Te veel voor in zijn koffer. Boer Boris besluit dan maar de tractor vol te laden. Nu kan er veel meer mee! Nog steeds niet genoeg? Daar weet Boer Boris wel raad op. Dat wordt een supervakantie!

“Boer Boris gaat naar zee” van Ted van Lieshout en Philip Hopman is verkozen tot het mooiste prentenboek van 2015!

Eervolle vermelding: De sneeuwman

Dit boek leerde ik pas kennen lang nadat ik de film van de Sneeuwman had gezien. De muziek die bij de film hoort, hoor ik ook wanneer ik het boek weer “lees”. Op het moment dat ik dit schrijf, begint het al kouder te worden. Zin om dit boek erbij te pakken. Met een flinke mok warme chocolademelk!

De sneeuwman is een schitterend prentenboek zonder tekst, dat kinderen en volwassenen al vijfentwintig jaar lang boeit. Het verhaal wordt verteld door middel van plaatjes en legt met de dromerige beelden de onschuld en verwondering van de kindertijd vast. Dit unieke boek blijft een favoriet en is niet meer los te denken van de tijd rond kerst.
Het klassieke prentenboek krijgt ook een nieuw jasje vanwege zijn veertigste verjaardag. Nog nooit was de uitvoering zo mooi. Met een stans in de cover, zilverfolie, en een nieuwe illustratie is dit een uitgave om hebberig van te worden.

Mocht je nog een dvd-speler hebben, dan kun je hier de fantastische film bestellen van de Sneeuwman. Je kunt de film afspelen met of zonder verteller. En onlangs verscheen ook nog dit leesboek van de Sneeuwman

Deze boeken hebben de top 10 net niet gered, maar vind ik ook fantastisch!

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit

Deel dit in je netwerk!