Babbelen tegen een baby blijkt vier keer beter voor het ontwikkelen van hun taalontwikkeling en drie keer beter voor het vermogen om problemen op te lossen dan voorlezen. Dit is de conclusie van een Iers onderzoek van de universiteit in Limerick. 

Een Ierse studie aan de Limerick University onderzocht de voordelen van verhaaltjes voorlezen bij 7.845 baby’s van 9 maanden oud. 94 procent van de bestudeerde kinderen had een ouder die hen geregeld plaatjes toonde uit een boek, aan 80 procent werd vaak voorgelezen en 66 procent van de moeders gaf aan constant tegen hun kind te praten. De onderzoekers gingen uit van de hypothese dat voorlezen aan je kind meer voordelen heeft dan er voortdurend tegen te praten, maar de studie wees het tegendeel uit. 

Voorlezen is prima, maar babbelen tegen een baby – al is het maar over hoe je de vaat aan het doen bent – blijkt vier keer beter voor het ontwikkelen van hun taalontwikkeling en drie keer beter voor het vermogen om problemen op te lossen. Onderzoeker Suzanne Egan: ‘Het is bovendien gemakkelijker voor een ouder om tegen een baby te praten, dan om tijd en aandacht te besteden aan het voorlezen van een boek.’ De vorsers zetten hun onderzoek nu verder bij kinderen tot drie jaar en gaan zo na wat de langetermijneffecten zijn van voorlezen en tegen je kind praten.

Televisie uit!
Volgens een andere studie van de Hollins University in Virginia praat je overigens beter en vaker tegen je kind als de televisie uit staat. Het achtergrondgeluid van de tv kan een vertragend effect hebben op de taalverwerving van een kind: kinderen ontwikkelen hun taalvermogen het best door te luisteren naar hun ouders, en die praten minder tegen een kind als de tv aan staat.

Blijf voorlezen!
Toch mag voorlezen niet zomaar overboord gegooid worden. Eerdere studies wezen al uit dat voorlezen vanaf de geboorte helpt bij het opbouwen van woordenschat.
Bron: Gazet van Antwerpen

Dat praten effect veel effect heeft op baby’s, bewijst onderstaande video wel. Geniet van deze twee pratende jongens.

Photo Credit: Chris.T. (Eng) via Compfight cc

Source: nieuws

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit

Deel dit in je netwerk!