D66 en PvdA in Amsterdam pleiten voor meer mannen voor de klas in het basisonderwijs. Het percentage mannen daalt jaarlijks en stond vorig jaar op een magere 17,5 procent. „De feminisering van het onderwijs is niet alleen een probleem voor de docenten en organisaties zelf, maar ook voor de kinderen”, zegt Marjolein Moorman (PvdA). „Het ontbreken van een mannelijk rolmodel is zowel voor jongens als meisjes problematisch.”

Instroomtraject
Beide partijen hebben dinsdag een initiatiefvoorstel ingediend bij de gemeenteraad. Ze pleiten ten eerste voor de invoering van een HIJ-instroomtraject in Amsterdam. Dit traject biedt de kans aan hoger opgeleide mannen om een versnelde opleiding te volgen en tegelijkertijd al voor de klas te staan. Ten tweede vragen ze de gemeente een onderzoek te starten naar de redenen voor de kleine instroom en de grote uitstroom van mannen in het basisonderwijs.
Rolmodellen
Uit onderzoek van CNV Onderwijs bleek eerder dit jaar dat 91 procent van de docenten de huidige man/vrouwverhouding in het basisonderwijs problematisch vindt. 
„Het is belangrijk dat we goed kijken waarom zo weinig mannen het onderwijs in gaan”, zegt Jan Paternotte (D66). „Maar nog belangrijker: waarom verlaten de mannen het onderwijs weer? Veel jonge leraren vertrekken binnen de eerste 5 jaar uit het vakgebied. We willen die mannelijke rolmodellen behouden.” Volgens de partijen wordt het HIJ-instroomtraject al een aantal jaar met succes toegepast in het Rotterdamse basisonderwijs.
Bron: Metro

Source: nieuws

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit

Deel dit in je netwerk!