Hieronder vind je een stappenplan voor het werken met een verteltafel. Onderaan de pagina kun je het stappenplan downloaden.

Kinderen spelen een verhaal aan de verteltafel niet zomaar na. Hiervoor is het nodig om te werken volgens een bepaalde opbouw en structuur, hieronder vind je een mogelijke structuur voor het werken met een verteltafel.

 

De voorbereiding:

Stel jezelf bij de keuze van je verteltafel en je voorbereiding de volgende vragen:

 

 

Woorden:

  • Welke woorden wil je aan bod laten komen? Maak onderscheid tussen makkelijkere en moeilijkere woorden (denk aan de zone van naaste ontwikkeling en differentiatie)
  • Moet er taal worden aangepast?

Kernactiviteiten:

  • Kunnen er verschillende kinderen volgens hun eigen ontwikkelingsbehoeften met de verteltafel bezig zijn?
  • Welke ontwikkelingsdoelen biedt dit boek? (Emotionele waarde, taalontwikkeling, woordenschat, etc.)
  • Hoe kun je de verteltafel verbinden aan andere activiteiten?

Verhaallijn:

  • Is de verhaallijn technisch te realiseren aan de verteltafel? Moeten er aanpassingen worden gedaan? Zo ja, welke?
  • Kunnen de kinderen voldoende handelingen verrichten? Welke?

Het artikel gaat verder onder de foto’s van verteltafels.

Download het stappenplan

De stappen

  • Verduidelijk een aantal nieuwe of moeilijke woorden met behulp van de 3 uitjes (uitbeelden, uitleggen, uitbreiden).
  • Lees eerst het (prenten)boek voor, eventueel met een selectie van attributen (hoofdpersoon, belangrijkste voorwerp).
  • Samen met de kinderen vertel je het verhaal na. Met de kinderen bespreek je de attributen die in het verhaal voorkomen. Hierdoor werk je aan woordenschat.
  • Bouw samen met de kinderen de verteltafel op. Dit kan enkele dagen duren, aangezien de kinderen zelf materiaal verzamelen of maken.
  • Je leest het boek nogmaals voor en introduceert de verteltafel.
  • Je leest het boek voor en voert de handelingen zelf uit.
  • De kinderen krijgen voldoende gelegenheid om met de verteltafel en attributen te spelen en alles te verkennen (ontdekken en experimenteren).
  • Je leest het boek voor en de kinderen voeren de handelingen uit.
  • De kinderen ‘lezen’ het boek en jij voert de handelingen uit. Bovenstaande twee handelingen kunnen ook omgedraaid worden (afhankelijk van taligheid van het kind).
  • De kinderen werken in groepjes met de verteltafel, waarbij het ene kind vertelt / leest en het andere kind de handelingen uitvoert. Het is ook mogelijk dat de rollen en teksten worden verdeeld, waarbij de kinderen spelen wat ze vertellen / lezen. Het is belangrijk om in deze fase goed te observeren. Voeg eventueel spelimpulsen toe.
  • Vervolgens werken de kinderen zelfstandig met de verteltafel. Het is dan een keuzeactiviteit van je planbord. Observeren en interventies blijven natuurlijk belangrijk.

Het artikel gaat verder onderd de foto’s van de verteltafels.

Download het stappenplan

Verdieping, verbreden en verbinden van de verteltafel

  • De kinderen voegen zelf personen of elementen toe aan het verhaal.
  • De kinderen bedenken een alternatief einde en spelen dit na.
  • De kinderen maken zelf een vervolgboek en spelen dit na.

 

Verbinden van andere activiteiten:

  • Maken van prentenboeken.
  • Voorstelling verzorgen, posters en entreebewijzen maken.
  • Kinderen het verhaal laten inspreken, vervolgens afspelen.
  • Een hoorspel maken
  • Vertelpantomime
  • Andere boeken toevoegen aan leeshoek of verteltafel
  • Luister en schets: Lees het boek voor en laat de kinderen in 4 tot 6 schetsen tekenen wat de essentie van het verhaal is (Lees steeds een deel voor, en laat de kinderen vervolgens een schets maken over dat deel).
  • Laat de kinderen elkaars voorstelling filmen. Maak een QR code van het filmpje, zodat kinderen de filmpjes terug kunnen kijken.
  • Laat kinderen een memoryspel maken van verschillende attributen / personages uit het boek.
Download het stappenplan

Bekijk alle activiteiten

Bekijk alle posters

Volg mij!

Pin It on Pinterest

Topwijs
verteltafel de Gruffalo. Stappenplan voor het werken met Verteltafels
Download werkblad: recept voor toverdrank of heksensoep
Tips voor thuis. Spelend leren
Topwijs: Adviseur Jonge Kind
Tag je collega en maak kans op deze prachtige poster (A2 formaat) Voor in je klas, de teamkamer, je centrale hal of boven je bed :-) Deel je dit bericht? Tag mij dan even ❤️. Deze actie vindt plaats op Facebook en Instagram, via beide kanalen verloot ik 1 exemplaar. Klaar? Taggen maar! Woensdag koop je deze poster trouwens bij de stand van de @kleuteracademie tijdens het Nationaal Kleutercongres #nkc2025 #kleutercongres #kleutercongres2025
YES! De kaartenset is nu te bestellen in mijn webshopje! Tof cadeau voor die ene leuke collega of stagiair (of lekker voor jezelf) :-) Voor 7,50 euro (inclusief verzendkosten) stuur ik het setje naar je op! Woensdag 2 april natuurlijk ook te koop bij de stand van de Nationale @kleuteracademie tijdens het Kleutercongres. Zie mijn bio voor de link.
“Ik ben een kleuter, laat me spelen!” Dit schatje gaat in de verkoop op het Nationaal Kleutercongres op 2 april voor maar 7,50 eurie! Verzenden kan ook! Stuur me een bericht voor de mogelijkheden. Of kom ik binnenkort jouw kant op? Bestel hem dan alvast! Stuur me een bericht en dan gaat ie mee in de auto als ik door Nederland tour :-)
Vraag nu de brochure aan of schrijf je in! Word de spelspecialist van jouw onderbouw :-)
In schooljaar 25/26 kun je deze geaccrediteerde post-HBO opleiding volgen in Rotterdam, Den Bosch, Haarlem, Zwolle, Roermond of online. Kijk voor de data en de brochure op mijn website (link in de reacties). De opleiding kan ook opgenomen worden in een bestuursacademie en het is mogelijk om de opleiding op maat aan te bieden. Stuur mij gerust een bericht als je vragen hebt!
Toen ik klein was bestond gamen ook al. Alleen heette het toen nog buitenspelen. 💚
Op de keerkring wordt druk gewerkt aan de impulsbakken voor de huishoek. We kiezen bewust voor minder materiaal in de huishoek en de impulsbakken worden wanneer er behoefte is door kinderen gepakt om vervolgens hun spel te verrijken. De favorieten zijn toch wel de bruiloft, verjaardag en het koken. Maar ook attributen van voorgaande thema’s lenen zich uitstekend voor impulsbakken. Zo kunnen je spelers thema’s nogmaals herbeleven of verdiepen. 📷Basisschool de Keerkring Dordrecht, traject “Handelingsgericht werken en spel #impulsbakken #spelimpuls #speldidactiek
In Limburg stop je je “Spel in de Bak” natuurlijk in vlaaidozen 😃 Hier 2 bakken met thematische zandspelbakken. Super handig voor kinetisch zand of ander Sensopatisch spel in de bak! En natuurlijk is de zandbak ook gewoon aanwezig in de groep 😜 📷 SBO de Diamant Geleen Traject beredeneerd aanbod & Spel #spelindebak #beredeneerdaanbod #topwijs
De Nationale Kleuteracademie is not op de NOT, maar toch geven Kleuterrevolutie en Topwijs deze week wel 10% NOT korting op de opleidingen
❤️ Wc Crocs. Op OBS de Schalm in Rotterdam gaan de schoenen lekker uit in de klas. Dat zorgt voor een schonere vloer, meer gelegenheid om op de grond te spelen en de grond daadwerkelijk te voelen met je voeten. Wanneer kinderen naar het toilet gaan doen kinderen de wc Crocs aan. Zo zien ze gelijk of het toilet wel vrij is. Traject Beredeneerd aanbod en spel op OBS de Schalm in Rotterdam! #kontopdegrond #schoenenuitdeklas #wccrocs @obsdeschalm @stichtingboor @kleuteracademie
Wij gaan weer naar school! 😂
Succes weer deze week!
#onderwijs #juf #meester #vakantie
Bezig met laden
Share This

Deel dit

Deel dit in je netwerk!