Het gros van de basisschoolleraren koopt zelf spullen, zoals stickers en spelletjes, voor in de klas. Soms wel voor 200 euro. En dat geld krijgen ze lang niet altijd van de school terug.Dat blijkt uit een peiling van de Algemene Onderwijsbond (AOb) onder ruim zeshonderd leraren. Bijna negen van de tien meesters en (voornamelijk) juffen doen zelf inkopen voor in de klas.

 

Volgens de bond komt dat omdat in het onderwijs vooral ‘liefhebbers’ zitten, met hart voor het onderwijs, die het niet kunnen laten om spullen te kopen die de lessen leuker maken. Bijna een derde kan daarvan geen cent declareren, anderen krijgen een budget van een paar tientjes waarmee ze niet uitkomen. Nog eens een derde mag 100 procent terugvragen aan de directie.

Bij 6 procent van de leraren lopen de rekeningen op tot boven de 200 euro. Ze kopen van alles: stickers, opbergbakjes, boeken, bijzondere pennen, knutselspullen. De AOb vindt dat directies daarvoor altijd een pot moeten hebben. ,,Vaste materialen, zoals pennen en boeken, moeten standaard uit de pot van school komen. Maar er zijn ook aanvullende spullen die leraren nodig achten voor de lessen. Daar moet ruimte voor zijn”, stelt bestuurder José Muijres.

Afspraken
Het is niet bekend of leraren nu meer spullen uit eigen zak betalen dan voorheen. De AOb is de eerste die deze vraag aan leraren heeft voorgelegd. De bond vindt dat schoolleiders en leraren goede afspraken moeten maken om te voorkomen dat een docent zelf veel geld kwijt is. Het moet duidelijk zijn welke spullen ze kunnen declareren en tot welke limiet.

Muijres: ,,Niet alles hoeft 100 procent functioneel zijn, maar het moet wel een doel dienen.” Ter illustratie: een glitterpen, die niet tot de standaard lesvoorraad van een klas behoort, kan kinderen wél stimuleren te schrijven. Een zak met uien kan nuttig zijn tijdens een biologieles.

Gewoonte
Het is vaak een gewoonte onder juffen en meesters om spullen uit eigen zak te betalen. Dat constateert schrijver en oud-docent Mark van der Werf. ,,Als je ziet dat alle collega’s spullen kopen, moet je stevig in je schoenen staan om te beginnen met declareren. Leraren zijn niet echt zakelijke mensen, die passen zich aan.” De AOb roept de leraren wél op vooral bonnetjes in te dienen.

Het is niet normaal om van het eigen salaris van alles voor school te kopen, vindt de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS). Toch hebben niet alle scholen goede afspraken. Voorzitter Petra van Haren: ,,Ik vind het heel normaal de vraag te stellen waarom leraren privégeld investeren in school.”

Bron: AD / AOB

Leraren betalen schoolspullen uit eigen zak

bekijk alle posters

Bekijk alle artikelen

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit

Deel dit in je netwerk!