De Onderwijsinspectie mag scholen niet meer overspoelen met tijdrovende en onnodige regels. In de Tweede Kamer wordt vandaag een wetsvoorstel besproken van oppositiepartijen CDA, D66 en SGP die een einde maakt aan de overvloed van regels van de inspectie. De regeringspartijen zijn positief, dus de wet haalt hoogstwaarschijnlijk een meerderheid. 

 

Scholen en leraren klagen steeds vaker over de groeiende plicht om hun werk te verantwoorden. Ze zijn veel tijd kwijt met administratie en met het toenemend aantal controles van de inspectie.De les lezenDe SGP, initiatiefnemer van de nieuwe wet, spreekt over “ongepaste bemoeizucht” van de Onderwijsinspectie. “Het komt te vaak voor dat de overheid scholen de les leest over zaken waar leraren, maar ook ouders, beter zicht op hebben”, zegt SGP-Kamerlid Bisschop.

D66-Kamerlid Van Meenen benadrukt dat leraren les moeten geven en geen accountants zijn. “De uitgebreide controles gaan ten koste van tijd en geld, die de scholen beter kunnen besteden aan de leerlingen.”

Het wetsvoorstel regelt dat de scholen verantwoordelijk zijn voor de inhoud van het onderwijs. Ook wordt duidelijker gemaakt waar de Onderwijsinspectie wel en niet over gaat.

Bron: NOS

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit

Deel dit in je netwerk!