“Ik wou dat mijn leerkracht wist dat…”

Op een dag vroeg leerkracht Kyle Schwartz haar leerlingen om de blanco in deze zin in te vullen: “Ik wou dat mijn leraar wist dat…”.

De antwoorden van de kinderen hebben haar verbaasd. Sommige antwoorden waren humoristisch; anderen waren hartverscheurend. Alle reacties van de kinderen waren diep bewegend en verhelderend. De resultaten openden haar ogen voor de behoefte aan opvoeders om de unieke realiteiten van hun kinderen te begrijpen om een open, veilige en ondersteunende leeromgeving te creëren. Toen Kyle haar ervaringen online deelde, begonnen leraren over de hele wereld hun eigen bijdragen aan #IWishMyTeacherKnew te delen.

Deze opdracht leent zich ontzettend goed voor de eerste schoolweken, de zogenaamde “gouden weken”. Maar ook gedurende het jaar kun je deze opdracht uitvoeren, denk bijvoorbeeld aan de week tegen pesten. Je kunt er ook voor kiezen om standaard een brievenbus (of een doos met een gleuf) in de klas te zetten, waarin kinderen hun boodschappen voor jou kunnen posten. Je kunt deze opdracht uitvoeren door kinderen hun antwoorden op post-its te laten schrijven, ik maakte een sjabloon voor de kinderen. Dit sjabloon kun je downloaden en printen.

Leg de invulbladen ergens neer en plaats er een brievenbusje of een doos bij. Zo kunnen kinderen altijd (dus niet alleen tijdens de gouden weken) een boodschap voor je achterlaten. Je kunt ervoor kiezen om kinderen de tekst te laten voorzien van naam of niet. Deze keuze kun je natuurlijk ook bij de kinderen laten.

Geef voor de opdracht zelf een aantal voorbeelden in verschillende categorieën. Denk aan grappige voorbeelden en dingen die je zelf moeilijk vond om aan je leerkracht te vertellen. Spreek ook met de kinderen af wat er met hun boodschappen gebeurt, zodat het veilig voelt voor kinderen.

Bekijk de speciale pagina over pesten, gouden weken en klassenklimaat

Bekijk alle posters

Interesse in een gastblog of winactie op Facebook?

Volg mij!

Bekijk alle activiteiten

Bekijk alle artikelen

[facebook-page-plugin href="topwijs" width="500" height="500" cover="true" facepile="true" tabs="timeline" cta="false" small="false" adapt="true" link="true" linktext="Facebook" lang="nl_NL" ]

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit

Deel dit in je netwerk!