Pesten: Probeer verkreukeld papier maar eens glas te strijken Een activiteit die goed past in “de gouden weken” of tijdens de “week tegen pesten”. Geef de kinderen de volgende opdracht: Alle leerlingen in de klas krijgen een stuk papier. Vraag de kinderen het stuk papier te verfomfaaien, het te verkreukelen, er een prop van te maken, het op de grond te gooien en er op te stampen. Kortom ze mogen er echt een puinhoop van te maken, maar ze mogen het papier zeker niet te verscheuren.
  • Als de kinderen het papier goed hebben toegetakeld geef je ze de opdracht om het papier voorzichtig weer open te vouwen, zodat het niet scheurt, daarna mogen ze het proberen weer glad te strijken.
  • Wijs de kinderen op alle littekens en vuil die op het papier zitten.
  • Vraag de leerlingen om excuses te maken. Laat ze zeggen dat het hen spijt dat ze het papier zo verkreukeld hebben.
Het lukt de kinderen natuurlijk niet om het blad in de vorige gladde staat terug te krijgen, hoe ze ook proberen of hoe vaak ze ook sorry zeggen.
Wijs de kinderen op alle littekens die ze achterlieten. En dat die littekens nooit meer zullen verdwijnen, hoe hard ze ook zullen proberen ze te repareren. Dat is wat er gebeurt als een kind een ander kind pest. Je kan zeggen dat het je spijt, je kan proberen het weer goed te maken, maar de littekens zijn er en die blijven. Mensen van 80 kunnen nu nog navertellen hoe ze op de lagere school gepest werden. De kreukels gingen er niet meer uit. Hoe wil jij later herinnerd worden, als die rotzak die altijd anderen pestte? Of als een goede vriend of vriendin die altijd klaarstond om te helpen? Wat je nu doet zal men zich nog heel lang herinneren. Zal je straks, als je zelf al lang opa of oma bent, nog steeds gezien worden als die rotzak van toen? Het is jouw keuze en die keuze maak je vandaag! Pesten? Daar doe ik niet aan mee! Het is vooral belangrijk om niet alleen de rol van de pestkop te bespreken, maar vooral ook de consequenties voor de gepeste (Wat houden de littekens in? Hoe zou iemand er op latere leeftijd nog last van kunnen hebben?) en vergeet vooral de rol van alle andere kinderen niet (de meelopers en toekijkers). De poster Print de poster uit op A3 en hang hem op in de klas, zodat kinderen er aan herinnerd blijven Heel veel succes met deze activiteit! (vrij vertaald van een lesactiviteit van een Amerikaanse docente)

Rollen bij pesten

Bekijk de speciale pagina over pesten, gouden weken en klassenklimaat

Rollen bij pesten

Bekijk alle activiteiten

Bekijk alle posters

Bekijk alle artikelen

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit

Deel dit in je netwerk!