Een brief die je elk kind en elke ouder gunt. Een brief die elk schoolbestuur zou moeten kopiëren. “Kinderen zijn meer dan een Cito-toetscijfer.” Dat schreef directeur Paul Moltmaker aan alle leerlingen van het Plateau Openbaar Onderwijs Assen. 

“We zijn bezorgd dat deze toetsen niet tonen wat elk van jullie speciaal en uniek maakt. Niet op de manier waarop de meesters en juffen jullie kennen en zeker niet zoals ze jullie thuis kennen.”

Relativeren
Moltmaker schreef alle kinderen omdat veel leerlingen erg gestresst zijn bij Cito-toetsen. ,,Met die brief probeer ik dat te relativeren. Er zijn veel meer dingen in het leven om in te excelleren. Het is allemaal niet zo zwaar als het soms wordt gevoeld.”

Vertaling van een Engelse brief
De brief is voor een groot deel een letterlijke vertaling is van een brief die eerder is gestuurd naar alle leerlingen van de Barrowford Primary School in het Engelse Nelson. Die brief is door juf Rachael Tomlinson op haar beurt overgeschreven van een Amerikaans weblog en ging viral in onderwijskringen.

Het vervolg
Na het viral gaan van de CITO brief uit Assen volgden meer scholen en nu zijn er talrijke brieven te vinden die naar leerlingen uit groep 8 worden geschreven. Vaak worden er ook al brieven voorafgaand aan de eindtoetsen uitgedeeld aan leerlingen.

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit

Deel dit in je netwerk!