Een brief die je elk kind en elke ouder gunt. Een brief die elk schoolbestuur zou moeten kopiëren. “Kinderen zijn meer dan een Cito-toetscijfer.” Dat schrijft directeur Paul Moltmaker aan alle leerlingen van het Plateau Openbaar Onderwijs Assen. 

“We zijn bezorgd dat deze toetsen niet tonen wat elk van jullie speciaal en uniek maakt. Niet op de manier waarop de meesters en juffen jullie kennen en zeker niet zoals ze jullie thuis kennen.”

Relativeren
Moltmaker schreef alle kinderen omdat veel leerlingen erg gestresst zijn bij Cito-toetsen. ,,Met die brief probeer ik dat te relativeren. Er zijn veel meer dingen in het leven om in te excelleren. Het is allemaal niet zo zwaar als het soms wordt gevoeld.”

Vertaling van een Engelse brief
Chris Maily, directeur van de Theo Thijssenschool, kwam met het initiatief. Maily legt uit: ,,Een kennis kwam met die Engelse brief en ik vond dat-ie goed de toetswaanzin weergeeft. Ik heb de tekst vertaald naar de Nederlandse situatie en deze in het directieberaad aan de orde gesteld. Iedereen vond het sympathiek en we besloten hem naar alle kinderen te sturen.”

De brief is voor een groot deel een letterlijke vertaling is van een brief die vorig jaar is gestuurd naar alle leerlingen van de Barrowford Primary School in het Engelse Nelson. Die brief is door juf Rachael Tomlinson op haar beurt overgeschreven van een Amerikaans weblog en was destijds een Twitter- en internethit in onderwijskringen.

Maily heeft niet overwogen te vermelden dat het een brief van een andere school is. ,,Deze brief was zo goed van inhoud. Hij was te mooi om te laten lopen. Goede ideeën moet je overnemen.”

Bron: Dagblad van het Noorden

Pin It on Pinterest

Deel dit

Deel dit in je netwerk!