Videofeedback op basis van het Caregiver Interaction Profile (CIP) verbetert interactie vaardigheden van pedagogisch medewerkers in de kinderopvang. Dat concludeert Katrien Helmerhorst in het proefschrift waarop zij op 12 november promoveert aan de Universiteit van Amsterdam.

Helmerhorst ontwikkelde het CIP voor het meten van interactievaardigheden die belangrijk zijn voor het welbevinden en de ontwikkeling van kinderen tot 4 jaar. Belangrijke interactievaardigheden van pedagogisch medewerkers zijn bijvoorbeeld respect voor autonomie, structuren en grenzen stellen en praten en uitleggen. Uit het onderzoek blijkt dat videofeedback op basis van het CIP de interactievaardigheden kan verbeteren.

Voor het onderzoek zijn 139 pedagogisch medewerkers op 68 verticale groepen acht tot tien minuten gefilmd in vier situaties, bijvoorbeeld tijdens de lunch of bij een verschoning. Het onderzoek maakt deel uit van het onderzoeksprogramma van het Nederlands Consortium Kinderopvang Onderzoek (NCKO), dat bedoeld is om de kwaliteit van de Nederlandse kinderopvang van 4 jaar te meten en te verbeteren.

Bron: Universiteit van Amsterdam

Eerdere onderzoeken tonen ook al aan dat het coachen met videobeelden een zeer effectief middel is om een duurzame gedragsverandering teweeg te brengen. Wil je meer informatie over hoe videofeedback in jullie organisatie kan worden ingezet? Ik ben Beeldcoach en geef regelmatig trainingen in hoe het werken met video kan worden ingezet als hulpmiddel bij coaching. Daarnaast ben ik trainer Ben ik in Beeld, het voorschools programma voor de kinderopvang waarin coachen met videobeelden volledig geïntegreerd is.
Neem voor meer informatie contact met mij op.

Bekijk alle artikelen

bekijk alle posters

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit

Deel dit in je netwerk!